Over mij

Mijn foto
Beste bezoeker! Welkom op mijn digitale portfolio! Mijn naam is Christel Verdaasdonk en ik doe de opleiding van docent beeldende kunst en vormgeving aan de kunstacademie Artez. De komende vier jaar kun je hier mijn ontwikkeling bijhouden. Ook kun je zien wat ik allemaal gemaakt heb tot nu toe! Neem gerust een kijkje!

woensdag 21 juli 2010

boekje

De laatste periode hebben we bij 2D vormgeving een boekje gemaakt.
De afbeeldingen in het boekje moesten we eerst snijden uit hout en daarna hoogdrukken. De tekst werd gezeefdrukt.

De tekst is een gedicht over Shulgi de koning van Ur.





dinsdag 20 juli 2010

2D thema

Deze periode gaan we met 2D thema op een andere manier werken dan dat we gewend zijn.
We krijgen namelijk iedere week een zin, bij deze zin moet een werk gemaakt worden. Hierbij mag je de grens tussen 2D en 3D zelf op zoeken.

De eerste zin die we kregen was: Door de toename van het gewicht ontstaat er druk op de punten. Hierbij moesten we twee werken maken.



Dit eerste werk heb ik gemaakt omdat ik de zin associeerde met woede. De tijger staat voor woede en de termometer laat de waarde hiervan zien. Er ontstaat druk.



Dit is het tweede werk dat ik heb gemaakt bij de eerste zin. Hier laat ik de druk letterlijk zien door middel van de vorm van de pijlen. Ze lopen steeds smaller af. En komen samen op een verbrande punt.


De tweede zin die we kregen was, er zit muziek in mijn werk. Bij muziek kun je denken aan ritme, geluidsgolfven, beweging en kleur. Ook bij deze zin moesten we minstens 2 werken maken. Marion wees ons er ook op om de drager ter discussie te stellen.



Dit is het eerste werk dat ik naar aanleiding van deze zin heb gemaakt. De drager is noppenfolie. Het is dus niet op papier gemaakt. Ik wilde in dit werk het ritme van de muziek laten zien. Ook de drager (het noppenfolie) zelf maakt geluid.





De andere twee werken heb ik geschilderd op muziek. Het is een vorm van action painting geworden. Ik heb de kleuren en de techniek aangepast op het geluid van de muziek en het gevoel dat ik ervan kreeg.


Bij de derde opdracht kregen we de zin wandelen is handelen. Het was dus de bedoeling dat je een werk ging maken in de natuur, aan dit werk moest je kunnen zien waar je geweest was en hoelang je erover had gedaan.
Ik ben voor deze opdracht gaan wandelen op een berg in Oostenrijk (ik was hier toevallig op vakantie), en heb van onderaan te berg tot boven takjes en steentjes verzamelt (dus alles wat groeit op de verschillende hoogtes). Bovenaan de berg heb ik deze spulletjes in een spiraal vorm in de sneeuw gelegd. Ik heb gekozen voor de spiraal omdat een berg ook in een soort spiraal vorm loopt. Van breed naar smal. Hier heb ik een foto van gemaakt, en deze foto heb ik verkreukt zodat er een reliëf in zou komen. Door dit reliëf verwijst het beeld nog meer naar een berg.




Ook de vierde opdracht kregen we de zin wandelen is handelen.
Dit keer ben ik het bos in gegaan en heb ik een witte lijn achtergelaten in het landschap. Ik heb dus getekend in het landschap.




De vijfde zin was die zijn met elkaar verbonden.
Het was dus de bedoeling dat je een zichtbare verbinding ging leggen tussen twee punten.
Het was de bedoeling dat je hier een werk bij zou maken. Maar over het eerste werk was en ben ik niet te vrede. Ik had namelijk een verbinding gelegd tussen de ventilator en het raam. Deze verbinding stond voor de beweging van lucht. Maar ik had dit erg slordig gedaan.



Ik ben toen een nieuwe verbinding gaan maken. Ik heb een persoon verbonden met het plafond en met de vloer. Deze verbinding heb ik gemaakt met zwart tape. De tape loopt door over de grond en het plafond als soort van wortels. De persoon en zijn huis zijn verbonden (net als een baby in de buik van zijn moeder).



De zesde zin was, het afwezige evenwicht toont met alle elementen een nieuwe spanning.
Bij deze opdracht wilde ik gaan werken met licht.
Ik heb er toen voor gekozen om twee metalen buizen in verschillende groottes op de hangen.
In een buis had ik een laserlampje gestopt. Het rode lichtje zag je op de lange buis heen en weer gaan. Hierdoor ontstond een spanning. Het lampje bewoog en ging iedere keer net niet van het metaal af.
Ik heb hier helaas geen foto van kunnen maken, daarom heb ik in paint een klein tekeningetje gemaakt.




De laaste zin die we kregen was, niets is zo wit als de herinnering aan wit.
Hierbij was het de bedoeling dat we een poetisch werk gingen maken.
Ik heb er toen voor gekozen om de letters, w,i en t in stof te knippen, op te vullen en dicht te naaien. Deze lettertjes heb gehusseld in een lucifer doosje gestopt. Als je het doosje open maakt moet de kijker zelf het woord wit vormen. Door het woord wit te lezen word hij of zij herinnert aan de kleur wit. In je hoofd zit de perfecte vorm van de kleur wit. Je ziet dus de mooiste kleur wit in je hoofd.




Ten slotte kregen we ter afsluiting de opdracht, om zelf een zin uit te kiezen die we al hadden behandeld in de les. We moesten hier een verbeterd werk bij maken.
Ik heb toen voor de zin, die zijn met elkaar verbonden gekozen.
Ik heb toen nog een versie van mijn tweede verbinding gemaakt. Ik heb dus nogmaals een persoon verbonden met een ruimte.

Keuzeopdracht

Bij de keuzeopdrachten is het de bedoeling dat je een opdracht bedenkt voor jezelf. Deze moet minstens 28 uur duren. Voor iedere 28 uur krijg je 1 studiepunt. In totaal moet je 3 studiepunten halen voor vrijekeuzeopdrachten.

Als keuzeopdracht heb ik gekozen voor het schilderen van portretten. Ik heb een portretten gemaakt van mijn twee oma's, mijn moeder en mijn zusje. In totaal heb ik 56 uur aan deze portretten gewerkt.

Bij het maken van de portretten heb ik veel gekeken naar het werk van de kunstenaar Freud. Ik heb me vooral verdiept in de kleuren die hij gebruikt in zijn vleeskleur en in zijn manier van schilderen.
Uiteindelijk zijn de portretten wel in mijn eigen stijl geschilderd.
Ik ben er erg tevreden over.



Dit is het eerste portret van mijn oma.
Ik heb een foto van haar gemaakt en haar daarna nagetekend en in geschilderd op doek.





Dit is het tweede portret, deze oma is helaas overleden. Ik heb een al bestaande foto van haar nagetekend en in geschilderd.





Het derde portret is van mijn zusje. Ik vond dit erg moeilijk omdat mijn zusje en ik best veel op elkaar lijken (ik heb ook altijd moeite met zelfportretten).
Dit portret heb ik iets vlekkiger geschilderd. Hierdoor oogt het moderner dan de eerste twee portretten).





Het laatste portret is van mijn moeder. Ook deze heb ik iets vlekkiger geschilderd. Ik vind haar huid erg goed gelukt.


Ik ben erg tevreden over het resultaat.

3D thema natuur

Door de ogen van het beest,

Bij deze opdracht was het de bedoeling dat je de leefomgeving van een dier op een abstracte wijze in beeld zou brengen. Hierbij moest je kunnen ervaren hoe een dier zich een zijn leefomgeving voelt. Hierbij kon je gebruik maken van geluid, licht, beweging enzovoorts.

De eerste lessen gingen we op onderzoek uit. We gingen bijvoorbeeld naar een natuurpark om hier foto's en tekeningen te maken van vierkante meters natuur.
Uiteindelijk moest je uit deze foto's en tekeningen inspiratie opdoen voor je eindwerk.

Ik heb inspiratie gehaald uit de scheuren in de droge grond.



Mijn eindwerk is een uitvergrote scheur in de grond geworden.
Ik heb 2 planken met een ribbelige vorm aan de binnenkant aan het plafond gehangen. Tussen deze scheur hing een felle lamp. In de planken heb ik tierips gestoken. Dit moeten grassprieten voorstellen. Om de planken heb ik zwarte lappen gehangen. Hier kun je doorheen lopen. Het lijkt dan net of je in de grond zit, alles is donker en het enige wat je ziet is de fel verlichte scheur in de grond. Ook heb ik een geluid bij mijn werk gevoegd. Je hoort namelijk een soort bedrukt onder water geluid. Een beetje hetzelfde geluid als dat je je handen op je oren drukt.
Hierdoor ontstaat er een angstaanjagend gevoel.

woensdag 7 juli 2010

Monument

Bij de opdracht van de laatste periode van het eerste jaar, is het de bedoeling dat we een monument ontwerpen en maken. Dit monument is ter ere van een dier. Dit dier mag je zelf kiezen, wel moet je er een goede reden voor hebben.
Ook is het de bedoeling dat we plaatjes en informatie opzoeken over monumenten en het dier dat je kiest.

Ik heb gekozen voor een paard, dit omdat ik vind dat het paard een monument verdient. Het paard heeft namelijk veel gedaan voor mensen, denk bijvoorbeeld aan werken op het land, trekken van karren, strijden in oorlogen en als vervoersmiddel. Ik heb ervoor gekozen om het paard op een mechanische manier af te beelden. Dus als een machine.
Ik heb gekozen voor een gestileerde, abstracte vorm, je moet je fantasie een beetje gebruiken om het paard te herkennen.

Tijdens deze opdracht heb ik veel geleerd, ik heb leren lassen en leren omgaan met de metaalwerkplaats.
Ik ben erg trots op het resultaat.

zondag 13 juni 2010

2D vormgeving

Tijdens deze lessen zijn we op een abstracte en geometrische manier gaan schilderen.
We hebben veel geleerd over compositie en over kleur.

Bij de eerste opdracht was het de bedoeling dat we 5 lijnen over het vel heen trokken (deze lijnen mochten horizontaal, verticaal en diagonaal zijn). Daarna moesten we letters na gaan tekenen (in precies kloppende verhoudingen). Je moest letters in verschillende groottes en in verschillende lettertypes tekenen.
Als je dit gedaan had. Moest je delen zwart en delen wit in schilderen met verf.



Tijdens de tweede opdracht moesten we verschillende lettertjes uitknippen en bij elkaar leggen zodat de zin vormgeving is spelen ontstond. Met deze zin moest je gaan spelen. Je moest dus een compositie gaan bedenken voor de letters. Hierbij moest je ervoor zorgen dat de zin nog leesbaar zou zijn en dat er zo weinig mogelijk wit in het beeld zou zitten. Ook dit schilderij werd zwart wit in geschilderd.



Bij de derde opdracht moesten we zoveel mogelijk rechte lijnen horizontaal en verticaal op het vel zetten. Hierdoor ontstonden vakjes. Deze vakjes moest je gaan in schilderen. Je had hiervoor slechts de kleuren zwart, wit en blauw. Deze kleuren moest je mengen zodat je zoveel mogelijk verschillende kleuren in de vakjes had.



Hierna gingen we een vel verdelen in horizontale en verticale lijnen. In vakjes die ontstonden kon je een diagonale lijn zetten. Ook kon je een halve cirkel in de vakjes plaatsen. Als je dit gedaan had moest je de vakjes in zoveel mogelijk verschillende kleuren in gaan schilderen.



Bij het laatste schilderij, gingen we het vel verdelen in lijnen en vormen. Het was de bedoeling dat je een compositie kreeg waarin vormen tegen elkaar aan stonden. Vorm tegen vorm, je hebt de ene vorm nodig om de andere vorm te kunnen zien. Ook deze vormen moest je gaan in schilderen in verschillende kleuren.



Tenslotte moesten we een leporello maken, waarin we alle opdrachten in het klein nog eens over deden. De bladzijdes van de leporello moesten in elkaar overlopen. Deze leporello kreeg een zwarte kaft.

2D thema natuur

Bij 2D thema natuur hadden we les van Roel Achterberg.
Het was de bedoeling dat we tijdens dit project de natuur zouden vertalen in beeld.
We begonnen met het tekenen van stenen. Dit deden we met potlood. Iedereen moest een steen meenemen. De vorm en de hardheid van de stenen moesten goed naar voren komen.
Je kon stenen op verschillende groottes over elkaar heen tekenen.



Voor de tweede les moest iedereen een takje meenemen. Dit takje gingen we tijdens de les op verschillende groottes naschilderen op een enorm stuk papier.



Hierna gingen we een vertaling maken van water. Dit deden we met verf. Het was de bedoeling dat je een foto van water mee zou nemen naar de les. Deze ging je naschilderen. Je bedacht dus verschillende vormen voor het water.



Ook de vierde les gingen we water schilderen. Het uitgangspunt was dezelfde foto als die van de vorige les. Je moest proberen om het beeld te verbeteren.



De zesde les gingen we ook water schilderen, maar dit keer moest je een andere foto meenemen. Het was dus de bedoeling dat je een andere vertaling voor water ging bedenken.



De zevende les gingen we weer tekenen. Het was de bedoeling dat we de takken van de bomen zouden natekenen. Op de tekening is dan ook een wirwar van takken te zien.



De laatste les gingen we de takken schilderen. Dit schilderij vind ik zelf niet echt goed gelukt. Ik wilde hetzelfde beeld weergeven als bij de tekening van de takken. Maar op een andere manier. Dit is niet gelukt.



Ik vond het een leuk project. Ik heb tijdens deze lessen geleerd om veel concentratie op te bouwen. Ook ga je op een andere manier naar de natuur kijken. Je gaat vertalingen(vormen) bedenken voor de bestaande natuur.

Zelfreflectie studie jaar 1

Ik heb dit jaar erg veel geleerd, ik heb het dan ook ervaren als een leuk, creatief en druk jaar.
Toen ik met deze opleiding begon kon ik eigenlijk nog vrij weinig. Tekenen en schilderen deed ik wel, maar met driedimensionale werken had ik nog niet echt veel ervaring. Het enige wat we op de middelbare school hadden gedaan was figuurzagen en kleien (ik noem dit geen boetseren omdat dit niet echt veel voorstelde). Ik ging dan ook naar de academie omdat ik wel aardig kon tekenen.
Ik zag niet echt toekomst in de andere vakken.
Ook had ik nog niet heel veel kennis van kunstenaars of kunststromingen. Ik kende er natuurlijk wel een aantal maar die kennis was allemaal redelijk globaal.
Tot mijn verbazing gingen 3D en 4D vakken me ook erg goed af. Ik begin 3D zelfs steeds leuker te vinden en ik ben ook zeker van plan om hier later iets mee te gaan doen.
Ik heb dus een heleboel geleerd. Zoals ik al gezegd heb kon ik aan het begin van het jaar alleen werken met een figuurzaagje. Het was dus best wel een grote stap om ineens met machines te gaan werken. Ik vond de machines eng en was bang dat ik iets fout zou doen.
Maar na de opdracht met de ladders heb ik mezelf helemaal over deze angst heen gezet. Ik kan nu met de houtmachines werken, een beetje lassen en ik kan ook al redelijk goed overweg met de metaalwerkplaats.
Ik zou nog wel graag willen leren hoe alles werkt in de keramiek werkplaats. Ik ben dan ook begonnen aan een vrije keuze opdracht waarbij ik met gips moet werken.
De stages zijn ook erg goed verlopen. Aan het begin vond ik het best spannend om voor de klas te staan, maar hoe vaker je het doet hoe makkelijker het word. Ik heb dan ook plezier in het lesgeven. Wel vind ik dat je erg goed merkt aan wat voor leerlingen je les geeft. Basisschool leerlingen zijn overal enthousiast over. Middelbare school leerlingen daarentegen zijn minder snel te vrede met een opdracht.
Ik heb dit jaar erg veel kennis opgedaan over tekenen, schilderen, boetseren, de werkplaats en over kunstgeschiedenis, maar ik denk dat er nog genoeg te leren valt de komende 3 jaar.
Ik heb ervoor gekozen om naar de kunstacademie te gaan omdat ik wel aardig kon tekenen en schilderen. Ik heb dan ook altijd gedacht dat ik daar in verder zou gaan. Dit schooljaar bleek echter dat ik ook wel redelijk goed ben in 3D en 4D. Dit had ik echt niet verwacht. Ik blijk dus meerdere sterke kanten te hebben. Ook kunstgeschiedenis vind ik heel erg interessant en leuk.
Mijn zwakke punten zijn denk ik de computer en meten (wiskunde/rekenen). Ik vind het nog erg lastig om te werken met word en photoshop. Ook vind ik het lastig om precies te berekenen welke afmeting ik nodig heb om mijn werk kloppend te maken.
Ik wil beslist beter leren lassen en technischer leren denken. Ik ben een grote bewonderaar van het werk van Jean tinguely. Hij maakt grote nutteloze machines van oude spullen en oud ijzer. Deze machines kunnen echt bewegen en het is een erg spannend beeld om naar te kijken. Graag zou ik ook ooit zulke enorme machines in elkaar willen kunnen zetten.
Maar voordat ik dat kan moet ik me dus flink specialiseren in het lassen en in techniek.
Wat mijn kansen betreft denk ik dat ik alle kansen heb genomen die ik heb gekregen. Ik vind zelf dat ik dit jaar hard heb gewerkt en veel inzet en motivatie heb getoond.
De verwachtingen die ik had van dit studie jaar heb ik wel redelijk waargemaakt. Ik ben ervoor gegaan en ben ook van plan om dat te blijven doen.
De competenties gaan al best goed. Ik ben erg goed in plannen en ook het voor de klas staan gaat beter. Wel moet ik werken aan mijn zelfvertrouwen. Ik ben erg onzeker en ben snel bang dat ik iets niet goed gedaan heb of dat iets niet goed genoeg is. Voor de klas kan dit een groot probleem worden. Ik zal hier dus nog hard aan moeten werken.
Ik heb dit jaar erg veel geleerd, ook ben ik anders gaan denken over kunst.
Ik kijk met veel plezier uit naar de volgende 3 jaar!

de vernieuwde basisvorming

Wat houd de vernieuwde basisvorming in?

De achterliggende gedachte achter de basisvorming is om de versnippering van alle schoolvakken terug te dringen. Het is dus de bedoeling dat leerlingen verbanden tussen vakken gaan ontdekken en minder verschillende vakken krijgen aangeboden. De hoeveelheid kerndoelen worden flink teruggebracht tot een overzichtelijk aantal.

De vernieuwde basisvorming op mijn stageschool

Op het D.s.Pierson college in Den Bosch was er zeker sprake van de vernieuwde basisvorming.
Er is een apart deel van de school ingericht als kunstvleugel. In deze kunstvleugel is een lokaal voor 3D en een lokaal voor 2D. Deze lokalen liggen tegenover elkaar. Tussen deze lokalen in is een atelier gemaakt. Hier kunnen de leerlingen zelfstandig werken aan hun kunstvakken. Er is ook een aparte ruimte voor leraren, het zogenaamde leraren eiland. De muren hiervan zijn van glas zodat de leraren alles goed in de gaten kunnen houden.
Het schooljaar op het Pierson is ingedeeld in 5 periodes. De leerlingen die het kunstvak volgen hebben dus de ene periode 2D en de volgende periode 3D. De vakken worden dus om en om gegeven. Ook krijgen de leerlingen kunstgeschiedenis en moeten ze hier toetsen over maken.
Er word dus veel aandacht besteed aan kunst op deze school.
Vroeger was het zo dat je handvaardigheid of tekenen had. De vakken waren niet gemengd. Ook waren de lokalen niet bij elkaar in de buurt. Als je dus handvaardigheid had leerde je niets over tekenen en als je tekenen had niets over handvaardigheid.
Door de vernieuwde basisvorming krijgen leerlingen de kans om zich te ontwikkelen in beide vakken.
Maar de vernieuwde basisvorming is niet alleen terug te zien in de kunstvakken, er is ook een talenlab waar je kan werken aan de talen Duits, Frans, Nederlands en Engels. En er is ook nog een gewoon lab waar je proefjes voor natuurkunde, biologie en scheikunde kunt uitvoeren.

Korte inleiding:

Deze stage gingen we in tweetallen 9 maandagen lang meelopen op een middelbare school.
De bedoeling van deze stage was dat we erachter kwamen waar we nu staan en waar we over een paar jaar willen staan. Dus welke punten nu goed gaan en welke punten nog iets minder goed. Zo kunnen we bij een volgende stage nieuwe leerpunten opstellen en onszelf verbeteren.
Liza Uijting en ik hebben stage gelopen op een school voor Vmbo, Havo en Atheneum. Namelijk het Ds. Pierson college in Den Bosch.
Saskia de Kort was onze stagebegeleidster. Zij heeft ons deze 9 maandagen erg goed begeleid. Ze was eerlijk maar ook erg aardig. Door haar voelde ik me meer op mijn gemak tijdens de stage.
Saskia geeft les aan een havo/vwo brugklas, een havo 3 klas, een Vmbo 3 klas en een Vmbo 4 klas. Liza en ik hebben tijdens deze stage les gegeven aan de brugklas en veel geholpen bij de havo 3 klas. Bij de Vmbo klassen hebben we vooral geobserveerd en aan het eind van de stage zijn we tijdens deze lessen gaan werken aan ons verslag .
Op het Pierson college word erg veel aandacht besteed aan het vak handvaardigheid. Er is een grote kunstvleugel die bestaat uit een handvaardigheid lokaal, een tekenlokaal, een leraren eiland en een atelier. In het leraren eiland zitten de kunst leraren te overleggen en koffie te drinken en in het atelier kunnen de leerlingen van havo en vwo werken aan hun huiswerk.
De vakken tekenen en handvaardigheid zijn verdeeld in periodes. De leerlingen hebben dus om en om les in tekenen en handvaardigheid.
Ook zijn er veel materialen, machines en andere gereedschappen aanwezig. Hierdoor hebben de leerlingen veel mogelijkheden in het vak en worden ze niet beperkt door een tekort aan benodigdheden.

Hieronder kun je lezen hoe onze eerste stage dag verliep.

Dag 1

Vandaag hebben wij onze eerste stagedag gehad.
Deze bestond uit acht lesuren van 50 minuten.
Het eerste en tweede uur hadden we een Havo/Vwo 1 klas.
Zij werken op dit moment aan een opdracht die te maken heeft met Egypte. Aangezien dit de eerste dag van onze stage was hebben we alleen geobserveerd en af en toe rondgelopen om de leerlingen wat tips te geven.
Mevrouw de Kort is heel duidelijk in haar uitleg en je kan echt merken dat ze overwicht heeft in de klas. Als de klas niet luistert of te druk is verheft ze haar stem of slaat ze een keer met de deur. Ook krijgen de leerlingen waarschuwingen en treed ze streng op.
Als de leerlingen te hard praten moeten ze dan ook 10 minuten doodstil zijn. Wie dit niet is moet nablijven.
Het derde uur hadden we een tussenuur. We zijn toen even naar de leraren kamer gegaan en hebben daar op het prikbord een briefje met onze foto’s en naam gehangen. Dit deden we zodat leraren zouden weten dat wij hier stage lopen.
Het vierde uur hadden we een Mavo 3 klas. Zij kregen een les CKV. Ook deze les hebben we alleen geobserveerd. De klas was erg druk en Mevrouw de Kort moest hen individueel aanspreken om reactie te krijgen. In deze les werden er een paar presentaties over muziek gehouden.
Het vijfde en zesde uur hebben we geobserveerd bij een Mavo 4 klas. Deze klas hield zich bezig met het eindexamen werk voor tekenen. De bedoeling was dat ze een traktatie zouden bedenken en uittekenen voor een belangrijk persoon in hun leven. Ook deze klas was erg druk. Er werd veel gescholden en de leerlingen waren niet serieus aan het werk.
Ten slotte keken we het zevende en het achtste uur mee met een Havo 3 klas die het vak handvaardigheid hadden. De klas begon deze les met het maken van een beeldje uit speksteen. Het was de bedoeling dat ze een bestaand dier zouden stileren. Dit dier zouden ze dan uiteindelijk in speksteen gaan maken.
De Havo 3 klas was erg leuk, de leerlingen kwamen tijdens de les gewoon naar ons toe om vragen te stellen. De vragen konden we goed beantwoorden en het was leuk om de leerlingen advies te geven.
We hebben deze dag dus vooral geobserveerd. Het was een leuke dag en we hebben nu al een redelijk beeld van de soort leerlingen die we les gaan geven.
Wel hebben we met Mevrouw de Kort afgesproken dat we geen les gaan geven aan de Mavo klassen.

Evaluatie

Tijdens deze stage heb ik veel geleerd. Als ik voor de klas sta voel ik me zekerder en heb ik al meer het idee dat ik de leraar ben. Ik vond deze stage ook erg leuk. Ik heb met plezier voor de klas gestaan en vond het een erg leuke ervaring.
Ik heb het idee dat ik in veel competenties ben gegroeid.

Ik ben het meest gegroeid in het inter-persoonlijk competent. Aan het begin van de stage was ik erg verlegen en durfde ik niet echt voor een grote klas te staan. Ook was ik erg onzeker over wat de leerlingen van me zouden vinden. Tijdens de stage is dit heel erg veranderd. Ik ben zekerder geworden en ik sta met een goed gevoel voor de klas. Dit maakt het lesgeven veel aangenamer.

Ik ben ook gegroeid in het pedagogische competent. Ik luister naar de leerlingen en maak praatjes met ze. Ook heb ik geen vooroordelen over de leerlingen ik accepteer iedere leerling zoals hij of zij is. In het begin was ik niet zo open over mezelf naar de leerlingen toe. Later in de stage deed ik dit wel. Hierdoor voelen leerlingen zich ook meer op hun gemak. Ik denk dus dat ik het in me heb om de leerlingen een goed gevoel te geven als ze in mijn klas lokaal zijn.

Het organisatorische competent gaat ook steeds beter. Aan het begin van de stage wist ik niet hoe je een les moest organiseren en hoe je het beste orde kon houden in een klas. Bij dit competent heb ik veel geleerd van Saskia de Kort. Ik deed dezelfde dingen als dat zij deed. Ik kopieerde haar manieren om orde te houden en de manier waarop zei haar uitleg gaf. Dit hielp en hierdoor begreep ik beter hoe je een les moet voorbereiden en hoe een les in elkaar zit. Hoe vaker ik een lesje gaf hoe meer dingen ik probeerde en hoe strakker de uitleg in elkaar zat. In dit competent kan ik nog wel meer groeien. Er valt nog zat te leren maar ik heb wel het idee dat ik er tijdens deze stage behoorlijk in gegroeid ben.
Het competent samenwerken met collega’s en het competent samenwerken met de omgeving zijn denk ik redelijk gelijk gebleven. Ik heb er nooit echt moeite mee gehad om mensen aan te spreken of om tips te krijgen. Ook kon ik me redelijk goed en snel aanpassen aan de werkomgeving. Ik heb met deze competenties geen problemen gehad.
Met het inhoudelijk en vakdidactisch competent had ik nog wel wat moeite. Ik vind het erg moeilijk om in te schatten wat er gaat gebeuren in een les. Ik weet nog niet echt wat ik wel en wat ik niet goed vind. En ik vind ook snel iets goed. Op sommige vragen van leerlingen kon ik ook niet meteen antwoord geven. Voor een volgende stage is het misschien goed om van te voren te bedenken wat ik tolereer en wat ik van bepaalde dingen vind. Ook moet ik misschien bedenken wat voor vragen er gesteld zouden kunnen worden.


Het laatste competent in reflectie en ontwikkeling zit ook wel goed. Ik ben erg vooruit gegaan in deze korte periode. Ik voel me meer docent dan leerling en ik heb het idee dat ik erg veel dingen heb geleerd. Veel van deze dingen heb ik gezien bij andere docenten. Ik ben erachter gekomen dat het goed is om te zien hoe een ander een probleem oplost. Dit kun je namelijk toepassen of jezelf.
Ik vond deze stage dus erg leerzaam en leuk. Ik heb veel geleerd en hoop de komende jaren nog veel meer de leren!

zaterdag 1 mei 2010

3D thema natuur

Met 3D thema natuur. Hebben we drie eindwerken gemaakt. Deze zijn alledrie gebaseerd op de natuur.

Het eerste werk is gemaakt van klei. Het was de bedoeling dat we dingetjes uit de natuur gingen bestuderen zoals takjes, bladeren enz. Hier moesten we op in zoomen. En een klein deel van zoals in mijn geval een takje met doorns gaan vergroten in klei. Dit was voor mij de eerste keer dat ik met klei werkte. Ik vond het aan het begin wel erg lastig omdat de klei steeds inzakte. Toch ben ik erg tevreden over het resultaat.



Bij het tweede werk gingen we ook inzoomen. Maar bij dit werk stond de constructie centraal. Deze constructie moest je uitwerken in hout, metaal of kunststof. Ik heb er bij deze opdracht voor gekozen om de constructie van een blad in hout en metaal uit te werken.



Bij de derde opdracht stond het uitzoomen centraal. We moesten een landschap maken naar aanleiding van een gedicht. Het landschap moest eruitzien alsof je het vanuit een vliegtuig bekeek.
Mijn gedicht ging over een doorzichtig winterlandschap. En een brugje met drie bogen.

3D Beeldend

Met 3D beelden gaan we kijken naar het menselijk lichaam. We gaan goed kijken naar de verschillende houdingen die de mens kan aannemen en dit uitwerken in klei. We gaan dus mensfiguren boetseren.

De eerste les gingen we twee mensfiguren boetseren. We kregen anderhalf uur de tijd per mensfiguur. Mede studenten stonden om de buurt model.







Verder hebben we nog meer mensfiguren geboetseerd. Een zittende figuur, een figuur op een stoel en een in elkaar gekrompen figuur.







Een volgende opdracht die we kregen was het maken van een mensfiguur uit was. Deze moest in relatie staan met een geometrisch figuur. In het mensfiguur van was zit een skelet van lasdraad. Mijn figuur zit op een trommelvorm, hierdoor zakt de trommel in.



Na het figuur van was gingen we nog een mensfiguur maken, deze werd gemaakt van houtsnippers. De houtsnippers moetst je aan elkaar plakken met een lijmpistool.





Ten slotte moesten we een eindbeeld gaan maken. Deze moest geinspireerd worden op plaatjes van mensfiguren die je had moeten zoeken gedurende de opdracht.
Het eindresultaat is een liggende gestileerde vrouwen met overdreven vormen. Ik vind het contract bij haar benen erg leuk, het trekt je aandacht.