Over mij

Mijn foto
Beste bezoeker! Welkom op mijn digitale portfolio! Mijn naam is Christel Verdaasdonk en ik doe de opleiding van docent beeldende kunst en vormgeving aan de kunstacademie Artez. De komende vier jaar kun je hier mijn ontwikkeling bijhouden. Ook kun je zien wat ik allemaal gemaakt heb tot nu toe! Neem gerust een kijkje!

zondag 13 juni 2010

Zelfreflectie studie jaar 1

Ik heb dit jaar erg veel geleerd, ik heb het dan ook ervaren als een leuk, creatief en druk jaar.
Toen ik met deze opleiding begon kon ik eigenlijk nog vrij weinig. Tekenen en schilderen deed ik wel, maar met driedimensionale werken had ik nog niet echt veel ervaring. Het enige wat we op de middelbare school hadden gedaan was figuurzagen en kleien (ik noem dit geen boetseren omdat dit niet echt veel voorstelde). Ik ging dan ook naar de academie omdat ik wel aardig kon tekenen.
Ik zag niet echt toekomst in de andere vakken.
Ook had ik nog niet heel veel kennis van kunstenaars of kunststromingen. Ik kende er natuurlijk wel een aantal maar die kennis was allemaal redelijk globaal.
Tot mijn verbazing gingen 3D en 4D vakken me ook erg goed af. Ik begin 3D zelfs steeds leuker te vinden en ik ben ook zeker van plan om hier later iets mee te gaan doen.
Ik heb dus een heleboel geleerd. Zoals ik al gezegd heb kon ik aan het begin van het jaar alleen werken met een figuurzaagje. Het was dus best wel een grote stap om ineens met machines te gaan werken. Ik vond de machines eng en was bang dat ik iets fout zou doen.
Maar na de opdracht met de ladders heb ik mezelf helemaal over deze angst heen gezet. Ik kan nu met de houtmachines werken, een beetje lassen en ik kan ook al redelijk goed overweg met de metaalwerkplaats.
Ik zou nog wel graag willen leren hoe alles werkt in de keramiek werkplaats. Ik ben dan ook begonnen aan een vrije keuze opdracht waarbij ik met gips moet werken.
De stages zijn ook erg goed verlopen. Aan het begin vond ik het best spannend om voor de klas te staan, maar hoe vaker je het doet hoe makkelijker het word. Ik heb dan ook plezier in het lesgeven. Wel vind ik dat je erg goed merkt aan wat voor leerlingen je les geeft. Basisschool leerlingen zijn overal enthousiast over. Middelbare school leerlingen daarentegen zijn minder snel te vrede met een opdracht.
Ik heb dit jaar erg veel kennis opgedaan over tekenen, schilderen, boetseren, de werkplaats en over kunstgeschiedenis, maar ik denk dat er nog genoeg te leren valt de komende 3 jaar.
Ik heb ervoor gekozen om naar de kunstacademie te gaan omdat ik wel aardig kon tekenen en schilderen. Ik heb dan ook altijd gedacht dat ik daar in verder zou gaan. Dit schooljaar bleek echter dat ik ook wel redelijk goed ben in 3D en 4D. Dit had ik echt niet verwacht. Ik blijk dus meerdere sterke kanten te hebben. Ook kunstgeschiedenis vind ik heel erg interessant en leuk.
Mijn zwakke punten zijn denk ik de computer en meten (wiskunde/rekenen). Ik vind het nog erg lastig om te werken met word en photoshop. Ook vind ik het lastig om precies te berekenen welke afmeting ik nodig heb om mijn werk kloppend te maken.
Ik wil beslist beter leren lassen en technischer leren denken. Ik ben een grote bewonderaar van het werk van Jean tinguely. Hij maakt grote nutteloze machines van oude spullen en oud ijzer. Deze machines kunnen echt bewegen en het is een erg spannend beeld om naar te kijken. Graag zou ik ook ooit zulke enorme machines in elkaar willen kunnen zetten.
Maar voordat ik dat kan moet ik me dus flink specialiseren in het lassen en in techniek.
Wat mijn kansen betreft denk ik dat ik alle kansen heb genomen die ik heb gekregen. Ik vind zelf dat ik dit jaar hard heb gewerkt en veel inzet en motivatie heb getoond.
De verwachtingen die ik had van dit studie jaar heb ik wel redelijk waargemaakt. Ik ben ervoor gegaan en ben ook van plan om dat te blijven doen.
De competenties gaan al best goed. Ik ben erg goed in plannen en ook het voor de klas staan gaat beter. Wel moet ik werken aan mijn zelfvertrouwen. Ik ben erg onzeker en ben snel bang dat ik iets niet goed gedaan heb of dat iets niet goed genoeg is. Voor de klas kan dit een groot probleem worden. Ik zal hier dus nog hard aan moeten werken.
Ik heb dit jaar erg veel geleerd, ook ben ik anders gaan denken over kunst.
Ik kijk met veel plezier uit naar de volgende 3 jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten